mandag den 26. december 2011

How to... lave en kage fra bunden og overtrække med fondant.

Jeg har flere venner, der godt kunne tænke sig at prøve og lege med fondant. Derfor kommer der her en lille vejledning i, hvordan man kan gøre :-)

Bag en kage i den størrelse du skal bruge. Jeg har lavet en drømmekage (uden kokosfyld) og bagt den i en 25 cm's rund form. Husk at ligge bagepapir i bunden af formen, da den eller kan være svær at få ud. (Her tegner jeg formen af på bagepapiret og klipper til, så der ikke kommer en masse folder i papireret).

Når kagen er bagt, lader jeg den stå i formen 25-30 min, herefter løsner jeg kanterne med en kniv og vender kagen ud på et stykke bagepapir, og fjerner bagepapiret fra bunden. Herefter skal kagen køle helt af, gerne til dagen efter (husk dog lige at pakke den ind, når den er blevet kold, hvis den skal stå til dagen efter).

Jeg har delt min kage i 3 bunde, men man kan også nøjes med 2 bunde, hvis man hellere vil det. Jeg ligger kagen sammen i bageformen, som jeg har bagt kagen i. Dette gør det nemmere at få en helt lige kage at pynte op. Husk dog lige at fore bageformen med husholdningsfilm inden du begynder (gerne med ekstra film ned langs de udvendige sider af formen, dette pakker jeg over kagen, når den skal på køl). Jeg starter altid med den bund, der har været kagebunden, da kagen blev bagt. Herefter har jeg lagt hindbærmousse så endnu en bund efterfulgt af  chokolademousse og derefter afslutter jeg med sidste kagebund. Herefter skal kagen på køl i nogle timer, så kagen kan sætte sig.Når kagen har været på køl i nogle timer, skal den smøres op. Man smører kagen op af 2 årsager: for at rette evt. skævheder op og for at lave en barriere mellem mousse og fondant. Hvis man ikke laver denne barriere, risikerer man at moussen vil trække ud og misfarve fondanten. Jeg har valgt at smøre denne kage op med chokolade frosting, hvis du skal lave en kage med hvis fondant på, er det ikke så smart at smøre op med chokolade  frosting, jeg har en enkelt gang været udsat for, at man kunne ane chokoladen igennem den hvide fondant. Men min kage skal være vinrød, så det er intet problem her.

Når jeg skal til at smøre kagen op, skal den vendes ud på det fad, som kagen skal serveres på.


Ovenover ser du kagen vendt ud på "fadet". Jeg smører kagen op med chokoladefrostingen. Jeg sikrer mig at at kagen bliver lige undervejs. Hvis kagen skulle være lidt skæv, er det muligt at rette den med opsmøringen. Men vigtigst er at sidderne med moussen bliver godt dækket af frostingen. Efter kagen er smurt op, skal den på køl igen.Kagen skal på køl for at frostingen skal stivne inden fondanten skal ligges på. Når frostingen er stivnet kan du begynde på det sjove :-) Hvis din kage skal have en anden farve en fondantens normale hvide farve, skal du starte med at indfarve denne. Her skal du bruge pastafarver, der er beregnet til fondant. Det kan købes her.    Obs!! Der skal bruges meget lidt farve, doser med en tandstik og brug lidt farve ad gangen. Herefter skal du "ælte" fondanten indtil farven er ens over hele massen. Hvis du ikke har opnået den ønskede farve, kan du tilsætte mere farve og gentage æltningen. Når fondanten har fået den farve du ønsker, skal den rulles ud. Jeg ruller den ud ud i ca 3-4 mm tykkelse. Hvorefter den ligges på kagen. (Mens du ruller fondanten ud, er det vigtigt at du løfter den fra bordet mellem hver rulning, da det ellers vil sætte sig fast i bordet og vil være svært at rulle tyndt ud og meget svært at få lagt på kagen uden det går i stykker). Mht at overtrække kagen med fondant, så er det øvelse gør mester.. lad være med at give op :-)

Først ligger jeg fondanten løst henover kagen og sikrer mig at den dækker hele kagen.


Derefter glatter jeg den på toppen, så den ligger helt glat. Efter toppen glatter jeg sidderne, det gøres nemmest med flad hånd.


Efter at have glattet fondanten over det hele, skærer jeg overskydende fondant af. Lig mærke til værktøjet, der ligger på kagen. Det er en smoother. Super godt værktøj til at glatte kagen og fondanten med. Man fjerner nemt små ujævnheder.


Så begynder man at pynte kagen, som man nu ønsker. Her har jeg sat blå striber på kagen (kagen skal være i F.C. Barcelona farver). Man limer nemt fondant på fondant med lidt vand. Efterfølgende har jeg sat perlerække på foroven og forneden på kagen. Nu mangler kun 1 fodboldspiller i F.C.B. tøj selvfølgelig samt fødselarens navn og alder.


Husk at kagen skal stå på køl indtil servering (pga moussen, der er lavet med piskefløde). Man kan sagtens lave kagen klar dagen før, det bliver den faktisk bare bedre af :-) God fornøjelse med at lave din første kage, skriv endelig i kommentarfeltet eller min indbakke, hvis du har spørgsmål..

I skal selvfølgelig ikk snydes for et billede af den færdige kage..

18 kommentarer:

 1. Hej Pia.Rigtig fin blok du har.Dejligt at gå til når man som jeg er ny og har brug for masser af inspiration.Megt flot Barca kage.Lige noget jeg kan bruge til barnebarnet som er kæmpe fan.Han fik en Messi trøje kage ved sidste fødselsdag.

  SvarSlet
 2. Hov ville da lige have skrevet jeg har fundet adressen på kageoplevelser. Hilsen Lone Grønnemark

  SvarSlet
 3. Rigtig flot kage! Og tak for trin-for-trin vejledningen.. Hvad har du lavet figuren af? Og kan figuren laves f.eks. en dag før man har tænkt sig at bruge den? :)

  SvarSlet
 4. hejsa, jeg har lavet figuren af fondant tilsat lidt tylose pulver. Tylosen får fondanten til at tørre hurtigere og holder derfor bedre formen på de figurer man laver :-) Man kan sagtens lave figurerne før den dag kagen skal bruges.. Jeg har nogen gange lavet pynten 14 dage i forvejen. Så skal det bare opbevares tørt, så er der ingen problemer med det :-)

  SvarSlet
 5. Hejsa. Rigtig flotte kager. Har aldrig prøvet det før. Hvordan laver man fondant? Er det lige så godt at købe det færdigt?

  SvarSlet
 6. Hejsa, jeg køber altid fondanten færdig, så det kan du godt.:-)

  SvarSlet
 7. rigtig spændende blog du har lavet, når man er total nybegynder og gerne vil have tips og hjælp. Kan godt lide din how to do. Leder nemlig efter alt den hjælp jeg kan få da jeg gerne vil lave en pink lagkage med en stilet sko på til min datter der bliver 18 år til sommer. måske skulle jeg teste med en anden kage først når min mor bliver 75 år her i marts. Er total imponeret over pynten. puha synes det ser så svært ud.
  Hvor køber du fondanten og hvor meget skal der til en lagkage? Hilsen Gitte

  SvarSlet
 8. Hej Gitte, du kan købe fondant mange steder. Jeg er rigtig glad for at bruge wiltons fondant. Den sælges hos special købmanden, Kop og kande og Kræmmerhus i Slagelse og Næstved og sikkert mange andre steder. Både hos special købmanden og hos kræmmerhus (og mange andre kagebutikker) kan du købe en udstikker til skoen, så skal du bare ælte noget der hedder tylose ind i fondanten, så tørrer/stivner den hurtigere. Det er en god ide at øve dig lidt inden kage premieren :-) en pk fondant på 685 g koster 35 kr og der er nok til en kage..

  SvarSlet
 9. Kan man overtrække kagen med fondant og pynt dagen inden og lade den stå på køl natten over? Eller er det bedst at lave fondanten samme dag som kagen skal spises?

  SvarSlet
 10. Hejsa, du kan sagtens lave den klar dagen før - det gør jeg ofte :-)

  SvarSlet
 11. Skide lækker kage! Og tak for nogen gode tips jeg vil tage med mig, når jeg skal igang med at lave kage til min søns barnedåb til Juni. Lige ét spørgsmål - Hvad laver du bogstaverne af? :) Og har du evt skrevet et sted hvor man kan se tips til pynt, og hvordan man laver forskellige figuer, mønster, bogstaver osv?

  SvarSlet
 12. Hejsa, tusind tak :-))) Jeg har lavet bogstaver og pynt af fondant. Hvis det skal være nogle figurer eller lign der skal sidde op eller stå, tilsætter jeg noget tylose. Bogstaver er lavet med udstikker men alle mine figurer laver jeg i frihånd. Hvis du kigger videre under how to, kan du se nogle vejledninger til at lave nogle forskelllige figurer. Nu ved jeg ikke, hvor du bor, men der er mange steder, hvor de tilbyder kurser, så man kan komme godt igang - det var også sådan jeg startede.. og så er det med at øve sig... God fornøjelse og spørg endelig igen, hvis der er mere, du gerne vil vide..

  SvarSlet
 13. Fedt at du gider dele ud af dine erfaringer!

  SvarSlet
 14. Hej. Jeg tænker på om du har gode erfaringer med andre fyld-kombinationer, har nemlig en i familien, der ikke er den store fan af hindbær. Satser på at finde opskrifterne på fyld når jeg klikker lidt rundt på siden:) tak for herlig inspiration.

  SvarSlet
 15. Hej,
  Jeg har prøvet at lave nogle forskellige store figurer i fondant, men der kommer mange "revner" i. Hvordan udbedre man disse så man har en smooth overflade?

  SvarSlet
 16. cecilie Straarup02 oktober, 2014

  Hej,
  Jeg skal lave min lagkage her imorgen ( til i overmorgen ) og ville høre om man kan putte fondant på og detaljerne på dagen før den skal serveres ? Eller om det vil ødelægge den?? på forhånd tak :)

  SvarSlet
 17. Hej
  Jeg kan ikke finde opskriften på hindbær mousse her på siden, Kan du hjælpe mig??
  mvh Anitta

  SvarSlet